The house is situated in a court developed in the 1960’s with 11 other houses designed by the same architect and built by the same builder.

Many of these houses have been purchased by those interested in mid-century style, hence the importance of all design considerations in relation to being respectful of the streetscape.

The original house was well-designed and solidly built with double brick construction, and sited very well on the block to capture winter sun and minimal summer sun. Inside, full height doors feature throughout as well as beautifully crafted timber sliding doors, high ceilings and well proportioned rooms. All these features were incorporated into the renovation and established an ethos for the interior design program.

The materials used throughout the house were to be appropriate to the ethos of the 60’s era of the house while incorporating the need to be robust enough to withstand the rigors of teenage boys. The interior design of this project is an example of contemporary design that is family friendly, warm and reflects the owner’s passions. The owners have a love of Scandinavian design but at the same time are keen to support emerging Australian designers and artists. The selections have been made to suit the 1960’s character of the house as well as for comfortable daily family life.

Furniture sympathetic in style to the 60’s was used throughout the house but a ‘retro’ look was avoided by sourcing new pieces of furniture to put with design classics. Although furniture was sourced from different suppliers American Oak with a natural finish is the unifying material throughout. The simplicity of the existing 60’s architecture was complemented with the furniture selections as well as extensive built in joinery. The joinery design was critical to the functioning of the home in almost all the rooms. In the living area the joinery complemented the new fireplace and provided storage for the owner’s architecture books as well as stereo equipment and large speakers. In the teenage boys bedrooms it provided extra storage and shelves for iPods, telephone chargers and dirty clothes as well as desks and book shelves.

In the bathrooms, the joinery has been designed so everything can be stored in a cupboard adjacent to the basins so the basins are left free of clutter. The detailed design of all the joinery has enabled the house to be relatively clutter free and very functional. Also critical to the relationship between the interior decoration and the architectural envelope was the pre-planning of the furniture layout before construction. All the furniture was drawn on the plan and window heights and locations were designed to suit the furniture location.

NEWSLETTER SIGN UP